A legjobb magyar játék

 

Budapesti szórakozás csapatban
Budapesti szórakozás csapatban

Gyakorlott játékosnak számítok, de azért engem is érnek még meglepetések a szabadulós szobákban.

Jó néhány szabaduló szobát próbáltam ki külföldi útjaim során, és persze itthon, Budapesten is. Az én véleményem szerint a legjobb magyar játék a kijutós játék. Az itthoni pályák ötletesebbek, összetettebbek, és ezáltal jóval komolyabb játék élményt nyújtanak. A budapesti játékok nyilván autentikusabbak, hiszen magyar találmányról beszélünk.

Nem állítom, hogy minden egyes játék minden pályáján jártam volna. Az viszont igen, hogy rendszeresen látogatom ezeket a helyeket, nagyjából azóta, hogy  az első ilyen élő szabadulós játék megnyitotta kapuit a fővárosban.

Több olyan játékhoz is volt szerencsém, amik azóta már nem üzemelnek sajnos.

Ennek az lehet az oka, hogy eleinte még nem örvendett akkora népszerűségnek ez a fajta szórakozás, hogy mindenki megéljen a piacon, aki akkoriban pályát épített. A belvárosban annyira magasak a bérleti díjak, hogy azt sokan ki sem tudták termelni. Ebből pedig az adódott, hogy sorra zártak be a gyenge láncszemek.

A fennmaradó helyek viszont időről – időre újabb pályákkal örvendeztetik meg a közönséget, köztük engem is.
A valódi meglepetéseket pedig a néha hajmeresztően kreatív feladatokon túl, az emberek sokszor nem várt reakciói szokták okozni.

Én sokkal előbb válaszok egy szabadulást például egy mozi vagy egy bowling helyett, főleg, ha a társaság is olyan. Összeszokott csapattal is nagyon jó játszani, de annak is megvan a varázsa, amikor kevésbé összekovácsolódott társasággal érkezem. A játék során nagyon könnyű megismerni az embereket. Ugyanis egy olyan arcukat mutatják, amit egyébként csak egy jóval későbbi időpontban, intimebb helyzetben láthatnék meg.

Ezért kifejezetten szeretek új kollégákat magammal vinni. Egyrészt ugye összekovácsolódik a csapat. Másrészt pedig azonnal rengeteg infóm lesz arról, hogy milyen emberekkel vagyok körbe véve.

Hasonló indokkal választom esetenként a szabadulós játékot randis programként.

Azonnal látható, hogy tudunk-e együttműködni, vagy sem. Csapatjátékos-e a hölgy, vagy sem. „Stressz helyzetben” hogyan reagál, élvezi-e a játékot egyáltalán.

Szóval nem csak a haverokkal jó dolog kijutósat játszani… ez nem szimplán egy szórakozási forma, hanem egy szokatlan, de effektív eszköz az emberek gyorsabb megismerésére.

Emelett pedig komoly agytorna és tudatos jelenlétet kívánó foglalatosság. Csak ajánlani tudom.